Турците в Германия могат да станат решаващият фактор, който ще

...
 Турците в Германия могат да станат решаващият фактор, който ще
Коментари Харесай

Германските турци: Наистина ли ще гласуват отново за Ердоган?

 Турците в Германия могат да станат решаващият фактор, който ще наклони везните в интерес на Ердоган на идните избори. В Германия има мощни опасения, че Анкара ще оказва мощен напън върху тях.

За идните президентски и парламентарни избори в Турция президентът Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) още веднъж залагат на турците, живеещи в Германия, въпреки че от повече от година насам в Германия са неразрешени всевъзможни предизборни изяви на турски политици. „ Подобна възбрана единствено предизвика нашите поддръжници, а огромната част от турците в чужбина ни поддържат ", твърди турският външен министър Мевлют Чавушоглу. И в действителност: прекомерно евентуално е доста от живеещите в Германия над 1,4 милиона турци да гласоподават точно за Ердоган и неговата ПСР - както стана и на предходните избори.

Почти две трети от всички немски турци поддържаха на референдума за смяна на конституцията предложенията на президента Ердоган за основаване на президентска система на ръководство. От през днешния ден (07.06.2018) имащите право на глас турци ще могат да гласоподават в 13 немски града за турските избори. Първоначално изборите бяха планувани чак за 2019 година, само че турският президент ги изтегли с повече от година напред и ги насрочи за 24 юни 2018. С този ход той се опита да уталожи надигащата се рецесия на турската лира. От друга страна Ердоган желае да се защищити от мощната конкуренция на новата националистическа групировка „ Добра партия “. При възможна изборна победа президентът и министър председателят биха придобили още по-значително въздействие над правораздаването.

Опити за заплашване

Социологическите анкети обаче сочат, че изходът от изборите надалеч не е превдварително решен. Опозицията номинира петима съществени противници на Ердоган и може да се окаже рискова за турския президент. Депутатът от ХДС в немския Бундестаг Родерих Кизеветер също счита възможна нова победа на настоящия президент за „ всичко друго, само че не и сигурна “.

Той споделя: " Много турци гледат все по-критично на негативните резултати над стопанската система и гражданските права, които се появиха вследствие на това, че държавната власт в Турция бе прекроена по усета на Ердоган ".

Дали подозренията и рецензиите против политиката на Ердоган ще се отразят на изборния резултат, следва да забележим. Депутатката от Лявата партия в немския Бундестаг Гьокай Акбулут е уверена, че над живеещите в Германия турци се оказва засилен напън да гласоподават в интерес на Ердоган: „ През последните години измежду немските жители от турски генезис плъзна атмосфера на боязън и заплашване.

Много от тях не смеят да изразят намерено своето политическо мнение, тъй като се притесняват, че околните им в Турция могат да пострадат “, споделя Акбулут, която е говорителка на Лявата секта по въпросите на интеграцията и миграцията. Тя напомня също и обстоятелството, че турското държавно управление е основало цяла мрежа от свои шпиони в Германия, които съвсем необезпокоявано събират информации за опозиционно настроените турци: „ Би било наивно да се има вяра, че тази процедура няма да окаже въздействие върху държанието на имащите право на глас турци в Германия “, споделя депутатката. Нейният сътрудник от ХДС Родерих Кизеветер изрича малко по-различно мнение: „ Аз чакам умерено протичане на изборите и мисля, че всеки имащ право на глас ще работи по лична съвест “, споделя той в диалог с Дъждовни води.

„ Не имам вяра, че изборите ще бъдат свободни “

Гьокай Акбулут не изключва и опцията изборите да бъдат манипулирани. Подобни подозрения показва и депутатката от Партията на свободните демократи Гюде Йенсен. Тя ще участва на изборите в Турция като наблюдателка от ОССЕ. Йенсен не има вяра, че „ всичко ще протече свободно и без значение “. Като председателка на Комисията по човешките права в немския Бундестаг, тя следи със угриженост обстановката в Турция, където „ хиляди хора лежат в пандизите, тъй като се отнасят сериозно към режима на Ердоган “.

Джем Йоздемир от Зелената партия се причислява към рецензиите на двете депутатки: „ Всеки, който желае да има една демократична и обърната към Европа Турция, естествено се надява на свободни избори “, споделя той. Джем Йоздемир гледа обаче доста сериозно на обстоятелството, че претендентът на Народнодемократичната партия Селяхатин Демирташ е заставен да води предизборната си битка от пандиза. Той лежи зад решетките от 2016 година насам по обвиняване в терористична активност. „ Ако вземем за мерило западните стандарти, турските избори на 24 юни никога не могат да бъдат наречени свободни “, споделя Йоздемир.

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР